ORASUL BABADAG

Prezentare

Asezata la rascrucea a doua drumuri, dintre care unul unea Marea Nordului cu Marea Neagra strabatand Europa centrala iar celalalt porturile Meditarenei orientale cu ale stepelor pontice, istoria i-a harazit Dobrogei de-a lungul timpului o soarta zbuciumata. Astfel, rar se poate intalni un colt de pamant care, pe o intindere atat de mica, sa fi avut o istorie atat de bogata si zbuciumata ca Dobrogea iar aceeasi soarta a impartasit-o si Babadagul cu locuitorii sai de-a lungul mileniilor!

Turistul dornic de a descoperi locuri noi sau de a reveni in locurile care i-au desfatat inima si trupul este binevenit, fiind intampinat, aici, « de pamantul care rodeste primavara si de oameni care te asteapta cu piine si sare ».

Orasul Babadag este asezat la 37 km de municipiul Tulcea, in judetul cu acelasi nume, situat pe malul lacului Babadag, in depresiunea cu acelasi nume, la poalele dealurilor impadurite Coiun Baba (tatal oilor). Sultan Tepe (dealul Sultan) si lanik Bair (dealul Ars), asezarea lasand impresia unei localilali montane in miniatura.

Teritoriul administrativ al orasului Babadag se intinde pe o suprafala de 12.188,03 ha.

Suprafata terenului situat in intravilanul localilatii este de 602,13 ha iar in extravilan este de 11.585,90 ha.

Din totalul teritoriului administrativ al localitatii Babadag, suprafata agricola este de 3.831,39 ha. terenul arabil in suprafata de 2.863,03 ha, iar padurile ocupa 4.668,24 ha.

Populatia orasului Babadag este de 10.037 locuitori din care 8.466 romani, 1.289 turci, 168 rromi, 37 lipoveni si 77 alte nationalitati.

Istoric

- sec. XI i.Hr. pana in sec. VII i.Hr. - cea mai veche descoperire arheologica de pe teritoriul orasului este o asezare intarita care atesta faptul ca zona a fost locuita continuu, obiectele descoperite aici datand din perioada timpurie a epocii Hallstatt.
- 178 - prima atestare a Babadagului care a fost identificat cu anticul Vicus Novus;
- sec. I-IV d.Hr. - Babadagul de astazi devenise un vicus(sat);
- 587 - Vicus Novus dispare din istoria scrisa pentru mai bine de sase secole urmare a devastarii zonei de catre avari;
- 1262- o colonie de circa 10.000 - 12.000 de turci sub conducerea dervisului Baba Sari Saltuk s-a stabilit in nordul Dobrogei;
- 1280 - Baba Sari Saltuk impreuna cu turcii selgiuzi si-au adus turmele de oi si capre pe teritoriul Dobrogei;

Citeşte mai mult...

Economie

Pana la inceputul deceniului al cincilea din secolul XX, economia Babadagului a avut un pronuntat caracter agrar, principalele bogatii fiind solul si padurea. Industria era reprezentata prin intreprinderi mici iar agricultura detinea un important sector economic pana in anul 1989.

Citeşte mai mult...

Educatie

De peste opt decenii legea invatamantului prevedea obligativitatea invatamantului primar.

Pana la terminarea celui de-al doilea razboi mondial, Babadagul era o comuna a carei populatie era formata din agricultori si crescatori de animale, pescari si pietrari, unii dintre ei analfabeti.

Citeşte mai mult...

Sanatate

Una dintre dorintele arzatoare a celor care au locuit si locuiesc in Babadag este sa beneficieze de ocrotirea sanatatii. In acest sens, in ultimul secol s-au luat o serie de masuri in vederea realizarii acestui obiectiv.

Citeşte mai mult...

Turism

Turismul inseamna sanatate, reconfortare, contact direct cu natura, cultura si educatie si tot ceea ce omul a adaugat frumusetilor naturii. In acest sens, centrul orasului Babadag ofera cateva obiective interesante:

Citeşte mai mult...

Adrese utile

Administratia Financiara si Trezoreria

Str. Pavel Gheorghe nr. 10
Tel: 0240 - 561259, 0240 - 562074, 0240 - 562559, 
0240 - 561743, 0240 - 562032

Citeşte mai mult...